Claus Forum: Det gemensamma goda allt viktigare för framtidens ledare

Framtidens ledare har bra självinsikt och en sund inställning till personlig utveckling, men de kräver också att företagen har starka värderingar och arbetar för det gemensamma goda. Det menar Claus Forum som är chef för affärsområdet Individ och Familj på omsorgsföretaget Humana.

av | 20 jul 2019

Bra ledarskap leder ofta till framgångsrika företag. Chefer och ledare som får människor att växa och utvecklas, skapa tillväxt och bidra till ett hållbart arbetsliv och samhälle. Men vi står inför stora förändringar som kommer att påverka ledarskapet på många plan.

För vår kund Almega har vi gjort ett antal intervjuer med forskare och företagsledare som handlar om framtidens ledarskap. Intervjuerna publicerades i rapporten Framtidens ledarskap som Almega tagit fram tillsammans med fackförbundet Ledarna. Läs gärna även hela rapporten.

– Framtidens ledare är mycket mer värderingsstyrda än vi någonsin varit. Vi på företagen måste fokusera mer på det gemensamma goda och samhällseffekten av vårt jobb för att attrahera duktiga ledare i framtiden. Bolagen måste ta ansvar för de stora bärande frågorna i framtiden – socialt och ekologiskt. Ingen kommer undan, och det är goda nyheter!

– Jag tror att det kommer att ställas helt andra krav på framtidens ledarskap än det görs i dag. Vi och alla unga som ska vara ledare då måste hänga med i teknikutvecklingen. För unga människor är det naturligt, men av oss kommer det att kräva ännu mer flexibilitet i arbetet och vi måste lyssna på medarbetare mycket mer än många gör idag.

Att jobba med värderingar låter diffust för många. Hur gör man för att ett företags värderingar ska vara levande och fungera som ett verktyg för både chefer och medarbetare?
– I november 2018 vann vi för andra året i rad Allbrightstiftelsens pris som börsens mest jämställda bolag. Det är vi väldigt stolta över! Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är en tillfällighet att vi får priset. Vi har ett mindset som tagit oss hit. Vi jobbar jättehårt med de här frågorna. Vi pratar högt och tydligt om dem och vi använder ofta personliga exempel. För nästa generation är värdegrunden ”need to have” och det är bara så vi kan skapa framtidens medarbetarskap.

Vi hör ibland att unga idag inte har lust att ta ledarroller. Vad tror du om det?
– Jag tror att det är en myt. Det handlar mer om vilket uppdrag vi erbjuder. Självklart vill unga människor ta ansvar och vara med och bestämma. Jag tror inte en sekund på motsatsen. Men de unga ser ledarskapet mer som en personlig utveckling. Och det är något som vi äldre slarvar med.

– Det är mycket klokt att se sitt jobb i ett större sammanhang. Att känna mening är avgörande och det är de unga mer medvetna om. Om vi som arbetsgivare kan ge detta så kan vi locka de unga till oss och säkra framtiden.

Hur kan då arbetsgivare se till att ledarroller är meningsfulla och hållbara? Idag jobbar många alldeles för mycket, går in i väggen eller känner att de inte räcker till för alla uppgifter. Hur löser vi den typen av utmaningar i framtiden?
– Det allra viktigaste är att säkra att vi har en stark värdegrund. I Humana arbetar vi med vår värdegrund hela tiden. Det går inte en dag utan att jag aktivt använder den när jag fattar beslut, i stort och smått. Men vi måste också hjälpa till och säkra att våra ledare har ett liv i balans. Att man rör på sig, sover gott och hanterar arbetstiden på ett bra sätt. Jag upplever att ledare ofta är väldigt självkritiska utan anledning. Den bördan måste vi befria oss från. Framtidens ledare ska kunna vara good enough.

Claus Forum

Jobb: Affärsområdeschef för Individ och familj på Humana
Bra ledarskap i tre ord: självinsikt, relationsbygge och kommunikativa egenskaper.
Största utmaningen för framtidens ledare: Att motivera och leda i en digital tidsålder.

Relaterat innehåll

Inget relaterat innehåll

Hör av dig!

11 + 10 =

Fyll i summan av siffrorna ovan för att visa att du är en människa.

Another View
Brahegatan 30
114 37 Stockholm

info@anotherview.se
0733-67 66 57